Tüm dünyayı etkisi altına alan ve çok sayıda ölüme neden olan korona virüs hastalığı uzun dönemde hastalığı geçirenlerde ciddi düzeyde saç dökülmesine neden olmaktadır. Kovid-19 a bağlı olarak görülen saç dökülmeleri cinsiyet ve yaş fark etmeksizin herkes de görülebilmektedir. Bu yazımızda korona virüs kaynaklı saç dökülmelerinin neden olduğu, tedavi gerekip gerekmediği ve nasıl tedavi edileceği detaylı olarak ele alınacaktır.
Kovid-19 Belirtileri Nelerdir?
Kovid-19 hastalığında en sık görülen belirtiler; eklem ağrısı, tat-koku kaybı, halsizlik, baş ağrısı, boğaz ağrısı, ishal, nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, ateş, nadiren cilt döküntüleridir.
Kovid olup iyileşenlerde ise uzun dönemde ciddi saç dökülmesi problemleri yaşandığı tespit edilmiştir.
Korona Virüs ve Saç Dökülmesi İle İlgili Yapılan Araştırmalar
Yapılan birçok araştırmada kovid 19 dönemi sonrasında saç dökülmesi şikayeti için doktora başvuranların sayısında artış görülmüştür. Başvuran kişiler arasında yapılan incelemelerde kovid sonrası 4-6 aylık dönemde ciddi saç dökülmesi sorunları görüldüğü tespit edilmiştir.
Kovid 19 a bağlı yüksek ateş, aşırı stres ve tedavide kullanılan ilaçların saç dökülmesini tetiklediği düşünülmektedir. Özellikle hastalık döneminde yaşanan aşırı stres saç kayıplarına neden olmaktadır.
Korona tedavisi gören hastalar arasında yapılan bir araştırmada; hastaların %27sinde telogen effluvium (TE), %2,8inde alopesi areata ve %19,9unda seboreik dermatit kaynaklı saç kayıpları görüldüğü tespit edilmiştir. [1]
10 farklı etnik kökenden ve daha önce saç dökülmesi şikayeti yaşamayan kadınlar arasında yapılan bir araştırmada kadınların tamamında saçın genelinde ve bölgesel olmak üzere yoğun saç dökülmesi şikayetleri görüldüğü belirtilmiştir. [2]
Saç Dökülmesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir? Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız.
Kovid-19 a Bağlı Saç Dökülmesi Kendiliğinden Geçer Mi?
Bazı durumlarda tedavi sürecinin tamamlanmasının ardında 6 ay kadar sonra dökülme sorununun kendiliğinden geçtiği görülmüştür. Bazı durumlarda ise sorunun devam ettiği görülmüştür. Uzun vadede geçmeyen saç dökülmeleri için kalıcı saç kayıpları yaşanmaması için mutlaka önlem alınması önerilmiştir.
Kovid 19 a Bağlı Saç Dökülmesi İçin Neler Yapılabilir?
Kendiliğinden geçen saç dökülmesi sorunlarında ve uzun dönemde hala geçmeyen saç dökülmesi sorunlarında hem saçtaki kalite kaybını önlemek hem de dökülmeleri önlemek için beslenmeye dikkat edilmeli ve gerekiyorsa b vitamini desteği alınmalıdır.
Kovid Sonrası B Vitamini Kullanımı
B vitamini yani biotin saçları besleyen bir vitamindir. Bitonin saçları beslediği, parlaklaştırdığı ve dökülmeyi azalttığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Bitoninin korona sonrasında da etkili olup olmadığına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalarda biotin kullanımının kovid sonrasında ki saç dökülmelerinde de etkili olduğunu tespit etmiştir. [3]
B Vitamini Kullanımın Saça Etkileri
Biotin ( b vitamini) saç köklerini besler. Bu sayede saçların uçlarındaki kırılmaların oluşmasını ve saç uçlarındaki çatallanmaları engeller.
Saçı dipten besleyerek daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Saçı beslemesi sayesinde saçların normalde %30-40 daha hızlı uzamasını sağlar.
Saç dökülmesi ve saç bakımı için üretilen ürünlerin neredeyse tamamında biotin bulunmaktadır. Dönemsel ve geçici saç dökülmelerinde çoğu zaman biotin kullanımı yeterli olmaktadır. Ancak genetik dökülme, kansızlığa bağlı dökülme gibi durumlarda biotin kullanımı yetersiz kalabilmektedir. Bu tür durumlarda dökülmenin türüne göre daha zengin içerikli ürünler kullanılması önerilmektedir.
Bitkisel içerikli xpecia kadın ve xpecia erkek ürünleri içerisinde hem yoğun oranda biotin hem de ek olarak dökülmenin türüne ve tipine göre ek bitkisel takviyeler içermektedir. Saç dökülmesi tedavisi için bu tür zengin içerikli bitkisel ürünler kullanılabilir.
Kaynaklar
[1] Turkmen, D., Altunisik, N., Sener, S., & Colak, C. (2020). Evaluation of the effects of COVID‐19 pandemic on hair diseases through a web‐based questionnaire. Dermatologic Therapy, 33(6), e13923.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7361059/
[2] Mieczkowska, K., Deutsch, A., Borok, J., Guzman, A. K., Fruchter, R., Patel, P., … & Halverstam, C. P. (2020). Telogen effluvium: a sequela of COVID‐19. International journal of dermatology.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7753411/
[3] Rizzetto, G., Diotallevi, F., Campanati, A., Radi, G., Bianchelli, T., Molinelli, E., … & Offidani, A. (2021). Telogen effluvium related to post severe Sars‐Cov‐2 infection: Clinical aspects and our management experience. Dermatologic Therapy, 34(1), e14547.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7744849/