Saç dökülmesi toplumda hemen hemen herkesin zaman zaman şikayetçi olduğu bir durumdur. Hem kadınlarda hem de erkeklerde saç dökülmesi sorunu sıklıkla görülebilmektedir. Saç dökülmesi genellikle genetik faktörler bağlı ortaya çıksa da dökülmeye neden olan farklı etkenlerde bulunmaktadır. Bu yazımızda sizler için saç dökülmesi neden olur, saç dökülmesine ne iyi gelir, saç dökülmesi için hangi şampuan kullanılır, saç dökülmesi nasıl önlenir, saç dökülmesi için hangi vitamin kullanılır gibi soruların cevaplarını araştırdık.
Saç Dökülmesi Neden Olur?
Genetik faktörler, stres, hormonal değişimler, demir eksikliği gibi saç dökülmesine neden olan pek çok farklı durum bulunmaktadır. Saçların neden döküldüğü neredeyse herkes tarafından merak edilmektedir. Bu yazımızda saç dökülmesine neden olan durumlar, hastalıklar detaylı olarak ele alınmıştır.
Saç Dökülmesine Neden Olan Faktörler
- Genetik Kaynaklı Saç Dökülmesi (Erkek Tipi Saç Dökülmesi) (Androjenik alopesi (AGA))
- Demir Eksikliği
- Saç kıran
- DUPA
- Guatr
- Deri problemleri
- Yanlış Beslenme Alışkanlıkları & Yanlış Diyet Uygulamaları
- Vitamin ve Mineral Eksikliği
- Hormonal Değişimler / Sorunlar (Menopoz-Lohusalık)
- Kemoterapi Süreci
- Stres ve depresyon
- Kozmetik etkenler
- Kadın tipi dökülme (allopecia totalis)
- Yanlış Saç Bağlamak
Genetik Tipi Saç Dökülmesi (Erkek Tipi Saç Dökülmesi)
Genetik tipi saç dökülmesi erkek tipi saç dökülmesi olarak anılır. Genetik tipi saç dökülmesinin tıbbi adı Androjenik alopesi (AGA) dir. Ancak yalnız erkeklerde değil kadınlarda da sıklıkla görülür. Yapılan araştırmalar erkeklerde görülen saç dökülmesi sorunlarının %95inin, kadınlarda görülen saç dökülmelerinin ise %50 sinin genetik kaynaklı dökülmeler olduğu tespit edilmiştir.[1]
Genetik saç dökülmesi genetik kodlarla bir sonraki nesle taşınmaktadır. Her iki cinste de sık görülen bir dökülme türüdür. Erkek tipi dökülmede DHT ismi verilen hormon saç köklerine zarar vermektedir. DHT hormonu ilk etapta saçlarda kalite kaybına, zaman içerisinde de saçların kalıcı olarak kaybedilmesine neden olmaktadır.
Erkek tipi genetik saç dökülmeleri büyük oradan şakaklar, tepe bölgesi ve alın bölgesinde görülür. İlk etapta o bölgelerde ki kıllar kısa, renksiz ve ince telli saçlara dönüşür. Sonrasında ise kıl kökleri tamamen dökülmeye başlar.
Bu tür genetik dökülmelerin önlenmesi için kıl köklerine zarar veren DHT hormonunun etkisini ortadan kaldırması gerekmektedir. Bu hormonun saç üzerindeki olumsuz etkileri engellenerek ile saç kayıpları %90 oranında tedavi edilebilmektedir.
Piyasada bulunan bazı saç ilaçları kullanımı esnasında cinsellik üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır. İlacın bırakılması ile bu yan etki ortadan kalkmaktadır.
Yapılan araştırmalar bitkisel içerikli ürünlerin bu tür yan etkilere neden olmadığı görülmüştür. Saç dökülmesi için bitkisel içerikli ürünlerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
Genetik Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?
Bu tür genetik dökülmelerin önlenmesi için kıl köklerine zarar veren DHT hormonunun baskılanması gerekmektedir. Bu hormonun baskılanması ile saç kayıpları %90 oranında tedavi edilebilmektedir.
Sorun genetik olduğu için kullanılan ilaç veya takviyelerin düzenli ve sürekli kullanılması gerekmektedir. Aksi halde ilaçların bırakılması ile hormonun baskılanması durumu ortadan kalkar. Ve bu durum DHT hormonunun aktif olarak kıl köklerine zarar vermesine neden olmaktadır. Bu durum da dökülmenin tekrar başlaması anlamına gelmektedir. Bu nedenle kullanılacak ürünlerin iyi seçilmesi ve düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
Demir Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi
Kansızlığa bağlı saç dökülmesi yani demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi kadınlarda en sık görülen saç dökülmesi türüdür. Kansızlık; beslenmede demirin yetersiz alınması ve emilmemesi durumudur. Kadınlarda adet kanaması görülmesi de kansızlığı tetikleyen bir durumdur.
Demirin yeterince emilmemesi saç köklerinin yeterince beslenememesine neden olmaktadır. Bazı durumlarda kansızlığa bağlı olarak bazı eksikliklerde görülebilmektedir.
Kansızlığa bağlı olarak görülen saç dökülmesi erkek tipi saç dökülmesinin aksine bölgesel bir dökülme değil, saçın genelinde görülen bir dökülmedir.
Kansızlığa bağlı saç dökülmesinde görülen diğer eksiklikler; çinko eksikliği, biotin eksikliği, b5 vitamini eksikliği, keratin eksikliği, magnezyum eksikliği.
Kansızlığa Bağlı Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?
Demir eksikliğine bağlı saç dökülmesinin geçmesi için tüm bu eksiklikler göz önüne alınarak ilaç seçilmelidir. Ve tabi ki mutlaka kansızlık tedavisi de yapılmalıdır.
Ayrıca demir eksikliğinin giderilmesi için beslenme alışkanlıkları da değiştirilmelidir. Demir eksikliği olanların kırmızı et, sakatat, tavuk eti, balık eti, siyah kuru üzüm, pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karahindiba, bakliyatlar, domates tüketimini arttırmaları önerilmektedir.
Saç Kırana Bağlı Saç Dökülmesi (Alopecia Areata)
Saç kıran nedir sorusu saç kayıpları yaşayan insanların birçoğu tarafından merak edilen bir sorudur. Saç kıran yani Alopecia Areata otoimmun bir hastalıktır. (otoimmun vücudun kendi hücrelerinin kendisine karşı savaş açması yani zarar vermesidir. )
Saç kıran kaynaklı saç kayıpları diğer saç dökülmelerine göre oldukça farklıdır. Kansızlığa bağlı saç kayıplarında saçın genelinde, erkek tipi saç dökülmesinde ise alın, tepe ve şakak bölgesinde saç kayıpları görülmektedir. Saç kıran da ise saç dökülmesi bölgeseldir. Saçın belirli bölgelerinde bozuk para şeklinde dökülmeler görülür. Dökülmelerin olduğu alan parlak renkli ve pürüzsüzdür.
Hastalık daha çok saç kıran olarak bilinse de saçlar haricinde sakal, bıyık ve hatta kirpiklerde bile görülebilir. Saç kıran sorunu daha çok çocuk ve gençlerde görülmektedir. Yapılan araştırmalar dünya çapında her yüz insandan ikisinde saç kıran yani Alopecia Areata görülmektedir. [2]
Saç Kıran Neden Olur?
Saçkıran bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak stres, üzüntü, moral bozukluğu gibi durumlarda tetiklenerek ortaya çıkmaktadır. Stres birçok hastalığın ve sorunun tetikleyicisidir. Saçkıran da bu sorunlardan yalnızca bir tanesidir.
Ayrıca ek olarak genetik yatkınlığın saç kıran görülme riskini arttırdığı da yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır. Yapılan bir çalışmada ailesinde daha önce saçkıran görülen bireylerde sorunun görülme riskinin 4 kat fazla olduğu (%8) görülmüştür. Çalışmanın tamamını incelemek için tıklayınız. [3]
Saç Kıran Nasıl Geçer?
Saç kıran bazı durumlarda kendi kendine geçmektedir. Saçkırana neden olan stres, üzüntü ve moral bozukluğunun ortadan kalması sorunun düzelmesini sağlamaktadır. Ortaya çıkan saç kıranların %30u kendiliğinden geçmektedir. Ancak stresin ortadan kaldırılması her zaman mümkün olmamaktadır.
Saç kıranın kendiliğinden geçmediği durumlarda sarımsak tedavisi, sarımsak içerikli şampuanlar, kortizon tedavisi ve sadbe içerikli ürünler önerilmektedir.
Bitkisel Saç Kıran Tedavisi
Kendiliğinden geçmeyen saç kıran sorunlarında ilk olarak sarımsak tedavisi önerilir. Sarımsak tedavisi başarı oranları %50 civarındadır.
Sarımsakla saç kıran tedavisinde sarımsak saçların döküldüğü bölgeye uygulanır. Günlük olarak uygulanması önerilir. Bu uygulama genellikle 2-3 ay içerisinde sonuç vermektedir. 2-3 ay içerisinde sonuç alınamayan durumlarda bu tedaviden sonuç alınamayacağı düşünülerek başka tedaviler denenmesi önerilir.
Sadbe ile Saç Kıran Tedavisi
Sadbe içerikli ürünlerde tedavide alınan başarı oranı yaklaşık olarak %98 civarındadır. En etkili ve başarılı saç kıran tedavisidir. Avrupa da saç kıran tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda SADBE içerikli ürünler kullanılmaya başlanmıştır.
Saç Kıran Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Saç kıran tedavisi için gidilmesi gereken branş cildiyedir. Cildiye doktorunun önerisine göre hangi kortizon tedavisinin ne kadar süre ile uygulanacağı belirlenmektedir.
Kortizonla Saç Kıran Tedavisi
Bitkisel saç kıran tedavisinde sonuç alınamaması durumunda ikinci olarak kortizon tedavisine başvurulmalıdır. Kortizon tedavisinin başarı oranı yaklaşık olarak %70 civarındadır.
Kortizon tedavisi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Her ikisi de doktor kontrolünde yapılmaktadır. Bunlardan ilki kortizonlu krem kullanılmasıdır. Kortizonlu krem doktorun reçetesine göre saç kıran olan bölgeye uygulanır. İkinci yöntem ise kortizonun sorunlu bölgeye iğne yoluyla enjekte edilmesidir.
DUPA (Nedeni Belli Olmayan Saç Dökülmesi)
DUPA Diffuz Un Patterned Allopecia yani sebebi tespit edilemeyen saç dökülmeleridir. Bu dökülme saçın genelini etkileyen bir dökülmedir. Genetik dökülmeden oldukça farklıdır. Tüm kafa derisinde seyrelmeler ve yaygın saç kayıplarına neden olmaktadır.
Sebebi bilinmemesine rağmen uzmanlar tarafında DUPA ya neden olduğu düşünülen bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlar; kansızlık, tiroid hastalığı, bağ dokusu sorunları, aşırı stres, hormonal sorunlar, yanlış diyet uygulamaları ve bazı ilaçların kullanımı.
Ekim 2011 – Eylül 2013 döneminde saç dökülmesi nedeni ile hastaneye başvuran 180 hastaya DUPA teşhisi konulmuştur. Hastalar arasında yapılan araştırmada hastalarda kansızlık, ağır diyet uygulamaları, ilaç kullanımı, stres, ateşli hastalıklar ve ilaç kullanımı gibi durumlar tespit edilmiştir. [4]
Guatr Tedavisine Bağlı Saç Dökülmesi
Guatr tiroid bezlerinin kontrolsüz olarak büyümesidir. İyot eksikliği fazla olan kişilerde daha sık görülmektedir. Türkiye’de yaygın görülen bir sorundur. Guatr tedavisinde hastaya tiroid hormonu verilmektedir. Bu hormon saçları da etkilemektedir.
Tiroid hormonunun fazla verilmesi saç kayıplarına, az verilmesi ise saçların matlaşmasına ve kepek sorununa neden olmaktadır. Bu tip sorunlarla karşılaşılmaması için tedavinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Saç Derisinde Ortaya Çıkan Sorunlara Bağlı Saç Dökülmesi
Sedef, egzama, liken, mantar gibi deride tutunan hastalıklar saç kayıplarına neden olabilmektedir. Saç derisinde kaynaklanan saç dökülmelerinin tedavisi için saçlı deride ortaya çıkan sorunun çözülmesi yeterlidir. Saçlı deride ki sorunun çözülmesi ile birlikte saç dökülmesi sorunu da ortadan kalkmaktadır.
Yanlış ve Yetersiz Beslenmeye Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Saç Dökülmeleri
Yanlış ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmelerine sık rastlanmaktadır. Özellikle hızlı ve çok kilo vermek için yapılan çok ağır diyetler sonucunda saç dökülmesi sorunları görülebilmektedir.
Beslenmeye bağlı saç kayıplarının önlenmesi için düzenli ve dengeli beslenilmeli, tek tip beslenmekten kaçınılmalı, uzun süre aç kalınan diyetler uygulanmamalı ve aşırı karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalıdır.
Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile ortaya çıkan saç kayıpları da düzelmektedir.
Vitamin ve Mineral Eksikliğine Bağlı Saç Dökülmesi
Yeterli ve dengeli beslenilmesine karşı bazı vitamin ve minerallerin kanda yetersiz miktarda olması da saç dökülmesi sorununa neden olmaktadır. Bu tür saç kayıplarının önlenmesi için eksik olan vitamin ve mineralin takviye olarak alınması yeterlidir.
Hangi Vitamin ve Mineral Eksikliği Saç Dökülmesine Neden Olmaktadır?
Çinko, biotin, folik asit, Evitamini, D vitamini, B12 vitamini eksiklikleri saç dökülmesine neden olmaktadır. En sık biotin eksikliğine bağlı saç dökülmeleri görülmektedir. Biotin takviyesi alınarak sorun çözülebilir. Biotin saç ve tırnak kalitesini arttıran bir vitamindir.
Hormonal Değişimler ve Hormonal Sorunlara Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Saç Dökülmesi
Kadınlarda hayatları boyunca farklı zamanlarda hormonal değişimler görülmektedir. Bu hormonal değişimlerin farklı farklı birçok etkisi olmaktadır. Saç dökülmesi de bu etkilerden birisidir. Özellikle gebelik, doğum ve menopoz döneminde saç kayıplarına rastlanmaktadır.
Örneğin menopoz döneminde kadınlık hormonunun azalması ile birlikte ilk etapta saçlarda kalite kaybı ve zaman içerisinde saç dökülmesi sorunları görülmeye başlanmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte hücre yenilenme hızı da yavaşlamaktadır. Bu durumda saç kayıplarının hızlı olmasına neden olmaktadır.
Doğum sonrası lohusalık döneminde yaşanan hormonal değişimlerde geçici saç dökülmesine neden olmaktadır. Lohusalık döneminin bitmesi ile altta yatan başka bir sebep yoksa saç dökülmesi sorunu kendiliğinden düzelmektedir.
Menopoz Döneminde Saç Dökülmesi Tedavisi
Menopoz döneminde ortaya çıkan saç sorunlarının tedavisinde yalnızda menopoza bağlı saç dökülmesi tedavisi için üretilen ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünler hem saç dökülmesini engeller, hem de menopoz döneminin daha rahat geçirilmesini sağlar.
Kemoterapiye Bağlı Saç Dökülmesi
Kemoterapi kanser tedavisinde uygulanan bir ilaçtır. Kemoterapi çoğalan kanser hücrelerini yok eder. Ancak sadece kanser hücrelerini değil bazı sağlıklı hücreleri de etkilemektedir. Kana karışan kemoterapi ilaçları saç köklerini de etkileyerek saçların dökülmesine neden olmaktadır. Hatta yalnızca saç değil kaş ve kirpiklerinde dökülmesine neden olmaktadır.
Günümüzde geliştirilen akıllı kanser ilaçları sayesinde hem yaşanan yan etkiler hem de saç dökülmesi sorunu daha aza indirilmiştir. Akıllı ilaçlar yalnızca kanser hücrelerini hedefler ve bu sayede sağlıklı hücreler korunur. Böylece kemoterapi sürecinde ki gibi ağır yan etkiler görülmez.
Kemoterapiye Bağlı Saç Dökülmesi Kalıcı Mıdır?
Kemoterapiye bağlı ortaya çıkan saç dökülmeleri kalıcı değildir. Tedavi tamamlandıktan sonra saçlar, kaşlar ve kirpikler eski haline gelmektedir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm dökülen saçlar 3-6 ay içerisinde eski halini almaktadır.
Yanlış Kozmetik Uygulamalara Bağlı Saç Dökülmesi
Saçlara yapılan kimyasal ve fiziksel kozmetik uygulamalar saçların yıpranmasına ve dökülmesine neden olmaktadır. Saçların çok sıkı bağlanması, saç açma ve boyam işlemleri, fön çektirmek saçların dökülmesine neden olmaktadır.
Özellikle saçlarını boyatanlar tarafından saç açmak saç dökülmesine neden olur mu sorusu merak edilmektedir. Evet, saç açma ve boyamam uygulamaları saç dökülmesine neden olmaktadır. Ancak gerekli bakımların yapılması, vitaminlerin kullanılması ile hasar ve saç kayıpları en aza indirilebilir.
Saç Açma ve boyama yapacakların bu uygulamaları mutlaka saçları yağlı iken yaptırmaları önerilir. Ayrıca saçlarına sık sık işlem yaptıranların biotin kullanması da saçların yıpranmasını en aza indirmektedir. Ek olarak zeytin yağı ile yapılacak saç bakımlarda saçları besleyerek boyanın zararlarını azaltmaktadır.
Hangi Durumlar Saç Dökülmesi Olarak Kabul Edilir?
Günlük ortalama 100 tel saç dökülmesi normal bir durumdur. Saçın bir yaşam döngüsü bulunmaktadır. Her saç kökü doğar, belli bir süre yaşar ve sonrasında dökülür. Bu her normal saç kökünde olan bir durumdur. Günlük 100 telden kasıt ömrünü tamamlayan saç köklerinin yerine yenilerinin gelmesi için dökülmesidir.
Sağlıklı ve normal bir saç kökü ortalama 2-10 yıl arasında yaşamaktadır. Sağlıklı bir bireyde bu süreç ömrü boyunca 10-15 kez tekrarlanmaktadır.
Saçın Yaşam Döngüsü
Anagen – Saçın Uzama Dönemi-
Bu dönem normal bir bireyde 2-10 yıl arasında değişmektedir. Ancak dökülme problemi yaşayanlarda bu süre 4-6 aya kadar azalmaktadır. Yani on sene yaşaması gereken saç 4 ay yaşayıp dökülmektedir.
Catagen –Saçların Kalite Kaybetmesi-
Saçların ömrünün bitmesine yakın ve saçların kalite kaybı yaşadığı döneme katagen dönem denilmektedir. Bu döneme giren saçlar zayıf ve cansız saçlardır. Katagen dönem ortalama 1-2 aylık bir süreyi kapsamaktadır. Saç dökülmesi sorunu yaşayanlarda ise bu dönem yalnızca birkaç hafta sürmektedir.
Exogen ( Saçın Dökülme Evresi)
Kalite kaybı döneminden sonra saçlar kalıcı olarak dökülür. Bu dönem exogen olarak adlandırılır. Normal bir bireyde bu süreç saçlarda seyrelme ya da kellik yapmaz. Ancak yukarıda bahsedildiği gibi saç dökülmesi sorunu yaşayan bireyler dökülen saçların yeniden çıkma süreci birkaç ay alabilmektedir. Bu durumda saçlarda seyreklik ve ileri seviye de kelliğe neden olabilmektedir.
Telogen (Saçların Yeniden Çıkma Evresi)
Bu süreçte dökülen köklerin yerine yeni sağlıklı saçlar çıkar. Saç dökülme sorunu yaşayan bireylerde yeni köklerin çıkması normal bireylere göre daha geç olabilmektedir.
Saçların bu süreci normal bir şekilde yaşaması saçlarda seyreklik, açılma ya da kelleşmeye neden olmaz. Olağan bir süreçtir. 100 tele kadar dökülme normal kabul edilir.
Saç Dökülmesi Belirtileri
Yukarı da bahsedildiği gibi günlük 100 tel dökülme normal kabul edilir. Ama 100 telden fazla saçın dökülmesi sorun olarak kabul edilir. Saçlarda dökülme sorunun olup olmadığının anlaşılması için saçların normalden fazla dökülüp dökülmediği takip edilebilir. Saç telleri tek tek sayılamayacağı için şu iki yolla kabaca dökülme olup olmadığı tespit edilebilir; tarama esnasında tarakta çok fazla saç kalıyorsa (normalden daha fazla) ve saçınızı tutup çektiğinizde elinizde 3-5 saç teli geliyorsa.
Bunlar dökülmenin erken dönemde fark edilmesini sağlar. Erken dönemde tespit edilip önlen alınmayan durumlarda ise saçlarda kalite kaybı, cansızlaşma, matlık ve seyrelme saç dökülmesi belirtisidir.
Saçların çok yağlanması da saçlarda yoğun dökülme olduğunu düşündürmektedir. Her saçın kökünde saçları beslemek için yağ salgılayan hücreler bulunmaktadır. Saç dökülmesi olan durumlarda o köklerden yağ salgılanır ama kök sayısı normalden az olduğu için yağlanma fazladır. Bu nedenle aşırı yağlanma durumları saç dökülmesi olduğunu düşündürür.
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saç dökülmesine ne iyi gelir sorusuna doğru cevap verilebilmesi için sorunun kaynağının doğru şekilde tespit edilmesi gerekir. Saç dökülmesinin sebebine göre doğru tedavi ile çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Sağlıklı ve dengeli beslenmek, uygun vitaminler kullanmak gibi ek uygulamalarda saç dökülmesine iyi gelmektedir.
Saç Dökülmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Saç dökülmesi tedavisi için en önemli husus dökülmenin nedeninin tespit edilmesi gerekir.
Erkek tipi dökülme şakak, tepe ve alın bölgesinde olan dökülmelerdir. Saç kayıplarının bu bölgelerde olup olmadığı kontrol edilerek erkek tipi dökülme olup olmadığı anlaşılır. Eğer sorun erkek tipi dökülme ise procapil içerikli DHT hormonunu baskılayan ürünler kullanılarak dökülme tedavi edilebilmektedir.
Eğer saçın genelinde dökülme ve seyrelmeler varsa kansızlığa bağlı olabileceği düşünülür. Kan testleri ile kansızlık olup olmadığı tespit edilir. Eğer kansızlık varsa kansızlık sorunu tedavi edilerek saç kayıpları önlenebilmektedir.
Yukarı da en sık görülen saç dökülmesi sebepleri ve nasıl tedavi edilecekleri anlatılmıştır.
Tüm bahsedilen yöntemlerle saç dökülmesi tedavisinden sonuç alınamayan durumlarda ise saç ekimi önerilmektedir.
Kimler Saç Ekimi Yaptırabilir?
Saç dökülmesi olan ve saç ürünlerinden sonuç alamayan kişilere saç ekimi önerilmektedir. Saç ekimi ile saç dökülmesi sorunu doğaldan farksız bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Saç Dökülmesi İle İlgili Merak Edilen Sorular
Saç dökülmesi tedavi edilebilir mi?
Evet. Sorunun kaynağı tespit edilerek %90a kadar saç kayıpları önlenip, kaybedilen saçların geri çıkması sağlanabilir.
Saç Egzaması Nedir? Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?
Evet. Saçlı deride ortaya çıkan egzama sedef gibi hastalıklar saç dökülmesine neden olur. Hastalığın tedavi edilmesi ile saç dökülmesi de durur.
Saçların hızlı uzaması ve daha sağlıklı olması için hangi vitamin kullanılır?
Saçların hızlı uzaması ve daha bakımlı olması için biotin kullanılması faydalı olacaktır.
Mevsimsel Saç Dökülmesi Nedir?
Mevsimsel saç dökülmeleri mevsim geçişlerinde görülen geçici dökülmelerdir.
Başörtüsü saç dökülmesine neden olur mu?
Halk arasında başörtüsünün saç dökülmesine neden olacağında dair bilgiler dolaşmaktadır. Bilimsel olarak böyle bir bilgi doğru değildir. Başörtüsü saç dökülmesine neden olmaz.
Saç dökülmesi için hangi doktora gidilir?
Saç dökülmesi teşhis ve tedavisi için dermatoloji yani cildiye uzmanına gidilir. Dermatoloji uzmanının planlayacağı tedavi ile sorun çözülebilir. Dökülmenin ilaçla tedavi edilemediği durumlarda ise saç ekimi tercih edilir. Saç ekimi içinde mutlaka doktor tercih edilmelidir. Bazı merkezlerde ekim yardımcı elemanlar tarafından yapılmaktadır. Bu tür yerlerin tercih edilmesi önerilmez. Saç ekimi estetik bir uygulamadır. Bu nedenle medikal estetik alanında uzman bir doktorun tercih edilmesi önerilir.
Kadınlarda yaygın saç dökülmesi kelliğe neden olur mu?
Kadınlarda kellik nadire görülen bir durumdur. Saçlar seyrelse de kellik durumu çok nadir görülmektedir. Uygun tedavi ile dökülme engellenerek, saçlar eski haline döndürülebilir.
Kaynaklar
[1]Ho, C. H., Sood, T., & Zito, P. M. (2017). Androgenetic Alopecia.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
[2] Fricke, A. C. V., & Miteva, M. (2015). Epidemiology and burden of alopecia areata: a systematic review. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 397.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4521674/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537000/
Lepe, K., & Zito, P. M. (2020). Alopecia Areata. StatPearls [Internet].
[4]Malkud, S. (2015). A hospital-based study to determine causes of diffuse hair loss in women. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR, 9(8), WC01.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4576621/
Saçlarım çok cansızdı. 10 mb biotin tablet kullandım çok iyi geldi.
Ben saç dökülmesi için şampuan kullandım ama hiç faydasını görmedim
şampuanlar yüzeysel kullanıma yönelik ürünlerdir. Bu nedenle dökülme tedavisinde tek başına etkili olmazlar. Ancak dökülmenin nedeni tespit edildikten sonra soruna yönelik ürüne ek olarak kullanılarak başarı oranının artmasını sağlamaktadır.
Benim çocuğum da saç kıran vardı sarımsakla geçti. İlaçtan önce mutlaka deneyin
saçları kazıtmak dökülmeye engel olur mu ? teşekkür ederim
Ben xpecia tablet ve hair forte sprey kullanmıştım. çok faydasını gördüm.